18 decembra, 2017

O avtorjih

O avtorjih

BEMUMAST! Z uživanjem maščob do vitkosti in dobrega počutja:

BEMUMAST 2: LCHF-recepti za vsak dan:

BEMUMAST 3: Imate jajca?

Gašper Grom je diplomirani dietetik in priznan prehranski svetovalec z več kot 20-letnimi izkušnjami. Redno se izobražuje in sledi strokovnim znanstvenim izsledkom. V zadnjih letih večino svoje strokovne pozornosti namenja prehrani po načelih ketogene oziroma diete LCHF (low carb high fat), saj gre za način prehranjevanja, kjer ni v ospredju samo oblikovanje telesa, pač pa predvsem zdravje, dobro počutje in dolgoživost. Redno se udeležuje strokovnih konferenc o tovrstni prehrani (Metabolic Therapeutics, Tampa, ZDA; Low Carb Vail, ZDA; Low Carb USA, San Diego, ZDA…). Pri sestavi prehranskih načrtov je osredotočen na posameznika, njegove psihofizične značilnosti in cilje, ki jih ta želi doseči. Svetoval je že več kot tisoč posameznikom.

Tjaša Vrhovnik je diplomirana novinarka, ki se je znašla v marketingu. Veliko piše in na vse mogoče načine teka za izmuzljivim zmajem lastne ustvarjalnosti. S fitnesom se je srečala po zaslugi že takrat bivšega fanta, ki ji je kupil prvo spodobno trenirko. Kasneje je opravila vaditeljski tečaj pri Fitnes zvezi Slovenije, se za hec spravila v formo, s katero bi lahko nastopila na fitnes tekmovanju. Nekoliko kasneje je tekmovala v powerliftingu, kjer je dosegla evropski rekord v mrtvem dvigu. Dolga leta je bila voditeljica na RGL-u in radiu Ekspres, njen glas pa vas pozdravlja tudi na urbanomatih. Edina “religija”, o kateri se je pripravljena izreči javno, je znanost.

Jakob Polajžer – kuhar Jaka je je svojo poklicno pot začel v Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, kjer je poklicno izobraževanje zaključil z odličnim uspehom, a to ga ni ustavilo za nadaljnje izpopolnjevanje. Pridno se je učil, vpisoval številne programe, ki jih je zaključeval z odliko, in leta 2014 postal magister turizma. Je kuhar, kulinarični in gurmanski zanesenjak in že nekaj let prisega na zdravo prehrano. Zadnje leto pa se je posvetil s srcem in dušo prehrani LCHF, ki mu pridno topi kilograme, brez odrekanj. To predstavlja tako na degustacijah, kuharskih delavnicah in pri svojih nastopih. Ima namreč tudi žilico za interakcijo z občinstvom, včasih tudi imitira znane osebnosti. Rada ga ima tudi televizijska kamera, zato že nekaj let redno kuha tudi na malih zaslonih v oddaji »Dobro jutro« na RTV Slovenija, pa tudi v oddajah, kot sta »Krožnik okusov« in »Jaka namaka«. Njegove številne nastope si lahko ogledate na njegovem kanalu na portalu Youtube.

Staša Grom je diplomirana dietetičarka in navdušenka nad prehrano LCHF, s katero jo je pred leti seznanil mož in soavtor te knjige, Gašper Grom. Sprva se je z njo spogledovala le od daleč, saj si je težko predstavljala, da bi lahko bila jajca z maslom bolj zdrava od skodelice kosmičev z medom. A ravno izsledki o pozitivnem vplivu prehrane LCHF na zdravje so jo spodbudili, da je iz svoje prehrane izločila večji del ogljikovih hidratov in povečala količino zdravih maščob. Odprlo se ji je novo obzorje. Prenehala je »preštevati kalorije«, pričela je jesti spontano in po občutku, le redko je bila lačna. Napadov lakote, ko bi lahko snedla vola, pa sploh ne pozna več. Rada preizkuša klasične recepte, ki jih spremeni tako, da so brez žit, škroba in dodanega sladkorja. Še poseben izziv so ji sladice. Je soavtorica knjige Bemumast 2: LCHF-recepti za vsak dan

Tea Maherl je že v najstniških letih navdušeno listala tuje kuharske knjige. V obdobju, ko se v Sloveniji veliko sestavin ni dalo dobiti, je potrebovala nemalo spretnosti, da jih je nadomestila s tem, kar je pač bilo na voljo. Po selitvi v Melbourne, kjer lahko v prehranskih trgovinah najdeš karkoli in kadarkoli, je svojo strast do kuhanja zadovoljila še bolj, med drugim tudi zato, ker je kot tujka hitro spoznala, da so kuharske veščine zelo koristne pri spoznavanju novih prijateljev. Kako se je kot soavtorica znašla v tej knjigi? Ideja se je porodila Staši, ki jo je Tea v času njenega obiska na Ibizi navdušila z nekaj preprostimi, a izredno okusnimi LCHF-jedmi. Začetne šale so hitro prerastle v trden načrt, Staša je podaljšala svoj obisk in … ostalo je zgodovina.